WesterZwam. Oesterzwammen kweken op koffiedik.

Team WesterZwam

Eva Flendrie, Gossen Rijkeboer, Wiebe Lamsma

23 februari 2017 Leestijd 12

Dagelijks consumeren wij in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie. Van elke koffieboon belandt slechts 0.2% in je kopje. De overige 99.8%, wordt weggegooid. Koffiedik is een enorme afvalstroom wereldwijd. WesterZwam werkt aan de lokale voedselproductie, zet afval in als grondstof en gelooft in de kracht van samenwerken.

De droom van Eva, Gossen en Wiebe voor de regio is om met elkaar al het koffiedik uit de regio om te zetten in oesterzwammen.  ‘We vertellen met WesterZwam het verhaal ‘van afvalreductie naar lokale voedselproductie’ in de regio. Mooi als anderen geïnspireerd raken en dat circulair ondernemen net zo gewoon wordt als tandenpoetsen!’


Het begon allemaal bij een rondleiding van RotterZwam bij Blue City in Rotterdam. Eva, Gossen en Wiebe raakten hierdoor zó geïnspireerd, dat ze een kwekerij begonnen op de Hobbitstee in Wapserveen. Zij halen koffiedik op bij restaurants uit de regio en brengen de gekweekte oesterzwammen vervolgens weer terug naar die restaurants. En dat allemaal op de fiets. Door het kweken van oesterzwammen op het koffiedik en het koffiedik vervolgens te gebruiken als compost, sluit je de kringloop.

Wekelijks oogsten Eva, Gossen en Wiebe heerlijke oesterzwammen. Van die oesterzwammen worden ook bitterballen gemaakt, een lekkere vegetarische snack.

Enthousiast?

Wil jij je eigen growkit? Ben je geïnteresseerd in een workshop of een bedrijfsuitje? Of wil je zelf graag een oesterzwammenkwekerij op koffiedik gaan starten? Stuur dan een berichtje naar hallo@westerzwam.nl