Verkorten en verwaarden van de voedselketen. Van grond tot mond.

Team Voedselketen verkorten

Meindert Jan Oostland, Marjan Nijenbanning

26 mei 2017 Leestijd 12

Wat kun je doen om te zorgen dat de lokale producten die in de regio geproduceerd worden, ook in de regio worden verkocht? Het doel van het verkorten en verwaarden van de voedselketen is een directere verbinding krijgen tussen wat je produceert en eet. Van grond tot mond.

Meindert Jan Oostland en Marjan Nijenbanning, regiodirecteur en docent bij AOC Terra Meppel, hebben een mooie droom voor de regio. ‘We willen kennis delen tussen biologische en gangbare boeren en met elkaar bijdragen aan bewustwording van hoe je omgaat met de kringloop op het platteland. Maar dat niet alleen. Hoe mooi zou het zijn als de lokale ondernemers deze producten vervolgens weer verkopen in de regio? Dan is de kringloop pas echt compleet.’


In Groningen is er een onderzoek geweest naar de vleesmaaltijden in de ziekenhuizen en zorginstellingen, waar 140.000 maaltijden per dag worden geproduceerd. Uit dit onderzoek kwam dat behalve het water, er geen voedsel uit eigen regio kwam. En dat terwijl we in Nederland een veel betere kwaliteit aan groente en vlees hebben. Deze keten kunnen we verkorten.

Hetzelfde zie je als in een supermarkt loopt. De producten komen overal vandaan. Een goed voorbeeld is de appelteelt. Onze beste appels gaan naar het buitenland en vervolgens halen we appels uit andere landen om de consument te voorzien van de vraag naar appels. De kunst is om de distributie van producten te verkorten en ondernemers letterlijk bij elkaar te brengen. Wat is de consument nodig op welk moment? En kun je verzekeren dat het product in een bepaalde tijd beschikbaar is? Een mooie kans is dat cateraars en franchise ondernemers van supermarkten steeds meer bezig zijn met seizoensproducten en –maaltijden. Dit zorgt voor klantenbinding en daar is iedereen bij gebaad.

Voedselkansen in de regio

Woensdag 22 maart 2017 kwamen honderd ondernemers bij elkaar om te praten over het verkorten en verwaarden van de voedselketen in de regio. Er liggen veel kansen voor wat betreft regionaal voedsel. Het eindproduct hoeft namelijk niet duurder te worden. En het verkorten van de distributie heeft een grote impact op de duurzaamheid in ons eigen land, want de Co2 vermindert door logistieke transporten.

Succesmomenten

Een mooi succesmoment is dat een boer uit Wapse ongeveer twaalf verschillende soorten boerenkool produceert, waardoor hij het hele jaar gegarandeerd boerenkool kan leveren. Er zitten ontzettend veel vitamines in boerenkool en wist je dat je hier ook pesto van kunt maken?

Een ander mooi succesmoment is dat een regionale varkenshouder werkt met bioraffinage. De varkens krijgen een voedingsproduct dat voorkomt uit grasraffinage en die de soja toevoer beperkt, waardoor zijn vlees sojavrij verkocht kan worden. Lokale detaillisten en verwerkers zijn op zoek naar dit soort producten. Bovendien vermindert dit het fosfaat.

Enthousiast?

Ben jij producent van voedsel of ondernemer in de regio en wil jij graag lokale producten verkopen? Mail dan naar bijdrage@regionomie.nl