Ik zie de kansen van de regio wel

Leonie Tadema

Fondsenwerver en (scholen)voorlichter in Noord-Oost Nederland. Maakt mensen bewust van waar slechtzienden en blinden tegenaan lopen. Ook letterlijk.

6 juni 2016 Leestijd 12

Expeditieleden aan het woord over hun rol en bevindingen die ze hebben opgedaan tijdens hun reis.

Leonie Tadema is altijd op zoek naar kansen in de regio. Vooral als het gaat om voorlichting of fondsenwerving – daarin is zij thuis. Om precies te zijn de wereld van blinden en slechtzienden. Toen zij, via haar man, tijdens De Regio Draait Door hoorde van het project Eenzaamheid, was, eufemistisch gezegd, haar interesse gewekt.


“Eenzaamheid is een van de twee-koppige monsters die op de loer liggen bij mensen die slechter gaan zien of blind worden. Een potje kaarten, breien… als je niet goed kunt zien doe je niet graag meer mee.” Onder de mensen zijn is heus niet altijd de oplossing. “Je kunt in een volle kamer zitten en je eenzaam voelen. Of een heel druk sociaal leven hebben en je eenzaam voelen. Neem jongeren die op kamers gaan. Op zichzelf, helemaal fantastisch. Lekker veel vrienden, vaak op stap. Maar ’s avonds trekt wel iedereen de deur van zijn kamer dicht. Dan kun je je ook heel eenzaam voelen.”

Om eenzaamheid te herkennen en te voorkomen, moeten we weten wat er al is.

Leonie ziet de kansen van de regio wel. En ideeën zijn er genoeg. Hersenspinsels noemt Leonie ze nog. “We moeten niet weer iets opnieuw bedenken. Om eenzaamheid te herkennen en te voorkomen, moeten we weten wat er al is. Verbinden. Organisaties bij elkaar brengen.”