Geenzaam. In 2020 is iedereen Geenzaam.

Team Geenzaam

Jans Tabak, Willie Oldengarm, Ilona Timmerman, Inge Vuijk, Susanna Flobbe, Gina Brandmsa, Leonie Tadema, Margot Lambers, Adelyn Nip, Linda Westenbrink, Zwaantje Dijkstra, Alyn Maat, Helma van Maanen

16 februari 2017 Leestijd 12

Geenzaam richt zich op het herkennen en voorkomen van eenzaamheid. Want eenzaamheid raakt alles. En tegelijkertijd is het heel ongrijpbaar en wordt het moeilijk toegegeven. Het doel van Geenzaam zit in de naam: iedereen die wil, geenzaam maken. Want sommige mensen vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn.

Jans heeft een duidelijke droom voor de regio. ‘Stel je voor: iemand voelt zich eenzaam. Dan is het toch mooi als die persoon zich aansluit bij een vereniging, stichting of club waar hij in contact komt met andere mensen en leuke activiteiten doet? Eenzaamheid zou geen taboe mogen zijn. Laten we de drempel dan ook weghalen voor die mensen zodat ze de eerste stap durven te zetten om aansluiting te zoeken. Samen zorgen we ervoor dat iedereen Geenzaam is in 2020!’


Team Geenzaam organiseert bijeenkomsten in Meppel, Staphorst en Steenwijk om eenzaamheid onder de aandacht te brengen. Van vrijwilliger tot professional: iedereen die wil, kan aansluiten bij de strijd tegen eenzaamheid.

Op 27 september 2016 was de aftrap van Geenzaam in Steenwijk. Ideeën en behoeftes werden geïnventariseerd: deze varieerden van een ouderencafé tot onderwijs op scholen. De vervolgbijeenkomst in Steenwijk was op 24 januari 2017. Hier werden ideeën omgezet in acties. De aftrap van Geenzaam in Meppel was op 7 februari 2017. In Staphorst was de aftrap op 27 maart 2017.

Wat team Geenzaam wil, is duidelijk. Hoe ze dat gaan realiseren, is minder concreet. Samen leren ze van dit project: hoe zet je mensen aan tot actie? Er ontstaan verbindingen en dat is goed. De medewerkers van Welzijn Staphorst hebben meer tijd om aandacht te besteden aan de eenzaamheid in de regio. Zij pakken dit samen op met team Geenzaam. Een mooi voorbeeld van verbindingen leggen!

Enthousiast?

Ken jij of ben jij lid van een vereniging of stichting die zich inzet voor de eenzaamheid in de regio? Laat het weten via bijdrage@regionomie.nl en wij zorgen voor de verbinding met andere initiatieven.