Het flesje moet Giethoorn nog meer op de kaart gaan zetten.

Arie-Willem Vermeij

Eigenaar Fanfare Giethoorn en de Witte Hoeve. Bierliefhebber. Dromer.

6 juni 2016 Leestijd 12

Expeditieleden aan het woord over hun rol en bevindingen die ze hebben opgedaan tijdens hun reis.

“Ik ben vanaf het begin van de regionomie aangesloten. Natuurlijk vanuit mijn ondernemerschap bij de expeditie Toerisme. Omdat mijn roots in Giethoorn liggen, vond ik het leuk eens naar Meppel te komen. Nieuwe mensen ontmoeten. Mijn netwerk verbreden.”


“Op een avond heb ik zitten kletsen met Marcel Kampman en Astrid Aberson en gooide ik mijn idee op tafel; een biertje brouwen in Giethoorn. Eigenlijk bespraken we dat in 5 minuten. 3 uur later had Marcel het etiket van ons Geyt Bier klaar, samen gemaakt met Stang, een ontwerper in Rotterdam. Zo is het in een sneltreinvaart gegaan. Fantastisch om ineens te werken aan iets wat ik altijd al in mijn achterhoofd had.”

Het ging niet alleen snel, de kracht van verbinding deed ook zijn werk. “Tijdens een van de De Regio Draait Door avonden heb ik dit verhaal verteld. Toen liep ik Pieter Winter tegen het lijf. Die zei: ‘wat jij nu doet, wil ik al jaren’. Hij was zelfs al begonnen met het telen van graan – hij is agrariër – om daar ooit eens bier van te maken. We hebben onze handen ineen geslagen en gebruiken nu zijn gerst in ons Geyt Bier. Een mooie samenwerking. Hij levert de grondstoffen, ik run en zoek zaken waar het bier verkocht kan worden.”

Op 7 juni wordt er geproost bij De Regio Draait Door met een echte Geyt. “Dan zullen we erachter komen of het in de smaak valt. Vanaf dan zullen zo’n 7 horeca ondernemers in Giethoorn het bier gaan schenken. We hebben nog geen notie van het aantal flesjes dat we het komende jaar zullen verkopen. Wat we willen is dat het flesje Giethoorn en omgeving nog meer op de kaart gaat zetten. We gaan er alles aan doen om onze droom, binnen een aantal jaar een van de favoriet biertjes onder de bierliefhebbers in Nederland worden, waar te maken. Dat zou toch fantastisch zijn?!”