De waarde van afval is net zo gewoon als tandenpoetsen

Eva Flendrie

Enthousiast. Ondernemend. Gek op oesterzwammen. Zet zich voor de volle 100% in voor een duurzame wereld.

6 juni 2016 Leestijd 12

Expeditieleden aan het woord over hun rol en bevindingen die ze hebben opgedaan tijdens hun reis.

Eva Flendrie volgde de cursus Mushroom Master Program in Rotterdam. Vanaf dat moment kon het opzetten van het bedrijf Westerzwam echt beginnen; een kwekerij die oesterzwammen kweekt op koffiedik van lokale bedrijven.


Door koffiedik om te zetten in voedsel, willen zij anderen inspireren om anders naar hun afval te kijken. “We willen een educatieplan ontwikkelen voor scholen in Meppel. Een leerkwekerij waarin oesterzwammen worden gekweekt. We zitten nog in de opstartfase, maar zijn nu in gesprek met mensen van het Terra College.”

“Wij zouden het geweldig vinden als leerlingen op het koffiedik van hun docenten of opgehaald uit de buurt oesterzwammen kunnen kweken. We hopen dat hierdoor voor leerlingen de waarde van afval net zo gewoon wordt als tandenpoetsen”, vertelt Eva enthousiast.

Eva heeft – samen met Gossen – positieve ervaringen met crowdfunding. Voor hun eigen project hadden zij dankzij crowdfunding binnen drie maanden hun startkapitaal van 11.000 euro binnen. “Omdat alle projecten bij de regionomie lowbudget moeten worden gestart, kunnen wij ook anderen helpen om een campagne op te zetten en ondersteuning te geven”.