Er zijn mensen eenzaam. Ben jij er?

Helma van Maanen

Betrokken manager in de zorg. Met toewijding en humor. Had ooit een burn-out. En nu genoeg ervaring om op expeditie te gaan om eenzaamheid aan te pakken.

6 juni 2016 Leestijd 12

Expeditieleden aan het woord over hun rol en bevindingen die ze hebben opgedaan tijdens hun reis.

Helma van Maanen besloot haar tanden in eenzaamheid te zetten. Samen met Engbert Breuker ontwikkelen ze ideeën. “Awareness creëren. Aandacht vragen voor het probleem. Iets in congresvorm. Maar dat is nog maar het begin van de expeditie.”


Helma heeft een burn-out gehad. En een groot netwerk in de zorg. “Daar moet iets uit te halen zijn. Met verbinding, de juiste mensen ontmoeten. Ik kwam in gesprek met de expeditieleider Zorg, Jans Tabak. Ik had mijn baan al opgezegd, en heb toen aangegeven dat ik voor de regionomie beschikbaar ben.”

Als het gaat om eenzaamheid, zijn we nogal stigmatiserend. “Je hoeft niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen. Je kunt een heel bruisend sociaal leven hebben, en eenzaam zijn. Of oud en alleen, maar niet eenzaam.

De schaal is klein dus je kan uitproberen.

Het belangrijkste wat er deze expeditie moet komen? Dat eenzaamheid iets is wat je mag zeggen.”

“Wat het mooie aan ons eenzaamheidsproject is, is dat het regionaal is. De schaal is klein dus je kan uitproberen. Dat is leuk. Kijk eens om je heen. Er zijn mensen eenzaam. En er zijn projecten die daarop aanslaan. Ben je er dan?”