Als ik hiervoor gerst moet telen, dan doe ik dat

Pieter Winter

Een dromer met daadkracht. Ziet geen obstakels, slechts uitdagingen.

6 juni 2016 Leestijd 12

Expeditieleden aan het woord over hun rol en bevindingen die ze hebben opgedaan tijdens hun reis.

In eerste instantie had Pieter Winter, agrariër in Giethoorn, geen rol binnen de regionomie. “Ik ben pas later gevraagd om een keer bij een bijeenkomst zitting te nemen. Daarna ben ik samen met mijn vrouw als toehoorder naar De Regio Draait Door gegaan, vorig jaar november. Ik zat met samengetrokken tenen, heel ongelukkig te zijn, toen Arie-Willem Vermeij “zijn” biertje presenteerde. Al 10 jaar ben ik bezig om met een eigen biermerk op de markt te komen. Ik had nota bene de brouwgerst al geteeld, met als doel om in 2016 mijn eerste biertje op de markt te brengen.”


In plaats dat hij zijn droom in rook zag opgaan, is Pieter op Arie-Willem afgestapt. En heeft hem voorgelegd… of we pakken het samen op, of we doen het los van elkaar. Waarbij ze de handen ineen hebben geslagen en gelijk zijn gestart. Met het netwerk van Marcel Kampman en zijn creatieve brein is een mooie samenwerking tussen een agrariër en een horecaondernemer tot stand gekomen. En dat allemaal in 1 regio.

De dromen van de heren zijn ambitieus. In 2020 willen ze dat 50% van bierdrinkend Nederland het Geyt Bier kent. Gebrouwen in hun eigen professionele brouwerij. “Inmiddels heb ik een hop-tuin aangelegd en zijn we bezig met de recepten van verschillende biertjes. Als ik hiervoor tarwe of rogge moet gaan telen, dan doe ik dat. Alle ingrediënten uit eigen regio, dat is het ultieme. Dat moet haalbaar zijn.” De dromen bij Pieter gaan verder. Ooit hoopt hij het water uit de mest van zijn biogasinstallatie te kunnen gebruiken als basis van het bier.