Geloof in wat kan, doen

Prof. dr. Jan Jonker

Duizendpoot. Hoogleraar Duurzaam Ondernemer aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Schrijver van maar liefst 32 boeken. Onderzoeker met haast. Veelgevraagd bevlogen spreker. Heel soms ook nog business consultant.

6 juni 2016 Leestijd 12

Tips, inzichten, adviezen en trucs van de beste mensen uit en van buiten de regio.

De transitie zit hem volgens hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker niet in grote morele uitdagingen, maar in heel praktische zaken. “Ik ben redelijk optimistisch wat dat betreft. Onder druk van de crisis zeggen steeds meer mensen: het is genoeg nu, de boodschap dat we niet op dezelfde voet verder kunnen is helder, ik ga zelf aan de slag.”


Met hart en ziel zet Jonker duurzaam ondernemen om in innovatieve en gedurfde projecten. Op deze manier wil hij inwoners, bedrijven, bestuurders en (academische) collega’s betrekken bij de centrale vraagstukken van deze tijd. Duurzaamheidvragen zijn wat hem betreft per definitie ‘traag’ van aard en zitten in alles wat we met elkaar organiseren. Er zijn dus geen quick-wins, maar alleen maar strategische oplossingen. Het gaat daarbij altijd om het zoeken van een balans tussen het slim kiezen uit het overstelpende aanbod aan technische mogelijkheden, het met elkaar organiseren van het vraagstuk en de realisatie die vaak veranderingen met zich mee brengt.